Print

Leo OlischlagerInterview dhr. Olischlager

Ook dit jaar mogen wij weer vol trots enkele jubilarissen aan u voor stellen. We beginnen deze reeks met onze 70 jarige jubilaris, dhr. Leo Olischlager.

Wanneer bent u gestart bij harmonie Excelsior? Hoe bent u terecht gekomen bij harmonie Excelsior?

Ik stam uit een muzikale familie, mijn broers en vader waren al lid van Harmonie Excelsior. De Harmonie stond bij ons thuis en bij mij nog steeds hoog in het vaandel.

In 1949 ben ik als 10 jarige jongen muzieklessen gaan nemen bij dhr. Dusch, daarna heb ik nog muzieklessen gevolgd aan de muziekschool in Kerkrade.

 

Welke instrumenten speelt u of heeft u in het verleden gespeeld?   

Mijn eerste instrument was piston, daarna ben ik op verzoek van de dirigent overgestapt op de bas en als laatste op de tuba.

 

Speelt u naast Nijswiller nog in andere muziekverenigingen?

Naast mijn lidmaatschap bij Excelsior ben ik ook lid geweest van de Wilhelminakapel van de Staatsmijnen, de knapkapel (Sinselbach Musikanten), Harmonie St.Cecilia Mechelen en de Olympic Band, tevens heb ik regelmatig uitgeholpen bij diverse Harmonie verenigingen.

Om gezondheidsredenen kan ik helaas niet meer actief musiceren en woon ik sinds maart 2016 in het Dr.Ackenshuis te Gulpen hier ben ik lid van het zangkoor om toch muzikaal bezig te zijn.

 

Wat doet u zo al naast de harmonie?

Ik luister graag naar muziek, ga wekelijks zwemmen en naar de repetitie van het zangkoor, wandel graag en geniet van de natuur. Tevens ben ik ook een groot sportliefhebber. 

Ik heb heel veel plezier beleefd aan het opleiden van de leerlingen van Harmonie Excelsior en ben trots op wat zij bereikt hebben!

 laatste optredenWelk optreden vind u het leukste? Waar kijkt u ieder jaar naar uit?

 

Van alle optreden(s) van Harmonie Excelsior heb ik genoten. Het eerste concert met de Harmonie op de kiosk bij het zusterklooster in Nijswiller is voor mij een bijzondere herinnering evenals de deelname aan concours, ook het musiceren tijdens kerstnacht onder verlichting van de lantaarns op verschillende plekken in Nijswiller heb ik altijd heel leuk gevonden.

 

Heeft u een bijzondere herinnering of leuke anekdote over de harmonie?  

Ik blijf Harmonie Excelsior volgen en hoop dat de leden het zelfde plezier aan de muziek mogen beleven als ik de afgelopen 70 jaar heb gedaan.

Hiernaast een foto van mijn laatste optreden met Harmonie Excelsior in september 2015 tijdens de bevrijdingsfeest in Nijswiller.

Verder nog enkele leuke foto's om te delen.  

Hier een foto van het 25 jarig jubileum. Van links naar rechts: Hein Lukassen - Jan Deqeulle - Leo Olischlager - Hub Eijkenboom - Hubert Olischlager - Hub Dequelle - Sjef Horbach

En hier een foto van vader en dochter (Anja Ploemen - Olischlager) met het nieuwe uniform.

 Nieuw uniform