Jacques Bindels

Interview Jacques

Ik ben 60 jaar lid bij Harmonie Excelsior, waarvan 58 jaar als spelend lid.

Ik kan me nog herinneren dat toen ik 11-12 jaar was in Nijswiller, bij het kasteel van de zusters in de Zomer de Harmonie speelde op een Kiosk

Ik luisterde graag naar de muziek van de Harmonie en vooral naar het slagwerk,

Vooral de pauken boeide mij, zodoende heb ik een aantal jaren daarna de Heer Wagemans

opgevolgd als Paukenist.  Maar eerst ben ik begonnen met trommelen.

In 1959 heb ik me aangemeld bij de harmonie met nog een paar jongens: Piet Habets, Frans Schoonbrood en Jan Zinken. Trommels gehaald, het waren nog van die platte mars trommen en samen zijn we begonnen met het leren van de roffel. In 1960 ben ik begonnen bij de drumband, onder leiding van dhr. A.Dusch.

pauken en trom

Ik was niet alleen bij de drumband maar was ook al jaren paukenist bij de harmonie.

Dus was het op Zondagmorgen om 9-uur proof van de drumband en om 10 uur verder met de proof van de harmonie.

Kun je het voorstellen zaterdagavond op stap en dan zondagmorgen om 9 uur paraat staan voor de drumband.

Op zondagmiddag was voetballen want ik was ook nog bij de voetbalclub, daar ben ik 25 jaar lid van geweest.

Daarnaast was ik ook nog bij de tafelvoetbal-club, ook meer dan 25 jaar lid van geweest.

En ik heb ook nog wat jaren bij de biljartclub gespeeld.

In 1964 ben ik met de Harmonie op een 9 daagse reis naar Paimpol-Frankrijk geweest. Dit was heel indrukwekkend, de harmonie had daar veel succes met het spelen van diverse concerten. Ook hebben we toen op zondag aan een optocht deel genomen met drumband en harmonie. Het was een mooie ervaring om dit mee te maken.

Onder de instructeurs Joep Sinzen en zoon Jo Sinzen uit Bocholtz hadden we veel succes.

De heer Joep Sinzen is in 1969 begonnen bij de drumband en zijn zoon Jo is in 1975 begonnen. Met Jo zijn we in 1978 in Leveroy via de introductie-afdeling ingedeeld in de eerste divisie van de L.B.T. Een heel mooi resultaat.

In 1980 werd Jo Sinzen opgevolgd door Theo Winkens uit Simpelveld.

Met Theo zijn we tot de eredivisie gepromoveerd en in 1981 behaalden we een mooie tweede plaats op de Limburgse kampioen-

Schappen. Het was een heel mooie tijd bij de drumband, het was een mooie vrienden club.

Nog een mooie anekdote:

In 1985, ik was toen 25 jaar lid:

Dhr. Hub-Eijkenboom was toen dirigent van de harmonie.

Hij had een muziekstuk gehoord nl. een solo voor xylofoon   ''Flying-Fingers''.

Hij zij dat is iets voor jou, zou je dat eens willen proberen of je dat lukt?

Ik zei oh, daar vraag je wat. Dan moet ik eerst nog noten leren, want ik kon wel de verdeling maar niet noten lezen.

Maar we hadden toen ook nog geen xylofoon, geen probleem zij Hub dat wordt geregeld.

Dus er kwam die xylofoon, en toen ben ik maar gaan oefenen thuis.

Ik kreeg het stuk mee en heb onder de noten de letters gezet, dus c d e f g a b.

En hetzelfde ook met stickers op de xylofoon geplakt.

Na maanden oefenen, zodat ik de solo helemaal van buiten kon spelen zonder de noten erbij, was het me toch gelukt.

Ik zou de solo spelen op het winterconcert ergens in december.

Toen het zover was kondigde de dirigent Hub Eijkenboom  het stuk aan.

We gaan nu een solo voor Xylofoon spelen en het stuk heet, ''Flying-Fingers''

En de solist is ''Sjaak-Schoonbrood'' in plaats van Sjaak-Bindels, volgens mij was Hub nerveuzer dan ik was.

Voor mij was dit het mooiste concert wat ik heb meegemaakt.

Ook heb ik met de knapkapel vele malen mee gespeeld.

Met als leiders P.Horbag- H.Eijkenboom-H.Eussen.

Met Hub Eussen hebben we op de Limburgse kampioenschappen, een fraaie tweede plaats behaalt.

Het was een mooie tijd.

Ik heb altijd met plezier en volle inzet muziek gemaakt

Maar toen ik 70 jaar werd heb ik gezegd het is goed geweest.

Ik ben nu nog  lid van Excelsior, en ga nog graag naar concerten luisteren van onze Harmonie.

Ik hoop dan ook dat we in ons dorp de Harmonie nog jaren kunnen behouden.