Print

John MullendersInterview John

Wanneer ben je gestart bij harmonie Excelsior? Hoe ben je terecht gekomen bij harmonie Excelsior?

Ik ben begonnen bij de harmonie toen ik 9 jaar was (1979). Op weg van school naar huis wandelde dagelijks een (voor mij toen) oudere man met een lief klein hondje. Ik vroeg of ik het hondje mocht aaien en al snel raakten we aan de praat. Het bleek dhr. Lenders te zijn, toenmalige voorzitter van de harmonie. Het duurde niet lang voordat bij ons thuis de deurbel ging en dhr. Lenders mijn ouders vertelde dat Johnie zich had aangemeld voor de harmonie. Tja, ook ik wist mijn ouders regelmatig te verrassen . Ontzettend blij dat ik mocht beginnen startte ik met solfège (notenleer) bij dhr. Olischlager. Met een handschrift alsof het gedrukt was, structuur als een Zwitsers uurwerk, het geduld van een monnik en de vriendelijkheid zelf voelde ik mij gelijk op mijn gemak en ging ik als een trein. Na enkele weken kreeg ik al een trompet. Het was een piston bleek achteraf die volgens mij velen malen ouder was als dat ik toen was, maar dat moment van het eerst een instrument krijgen blijft voor mij een onvergetelijke mooie (en trotse) herinnering. Binnen een jaar mocht ik voorspelen (volle zaal in café Maassen) en in de harmonie. Ik zat toen in dezelfde rij waar onder andere Frans en Anja ook in zaten. Het waren leuke jaren en mijn trompetspel werd steeds beter. Ik was eindelijk zo ver dat ik op straat de eerste stem mocht spelen toen ik gevraagd werd of ik tuba wilde gaan spelen. Omdat er net op dat moment wat perikelen waren op de muziekschool in België waar ik les nam, besloot ik dit te gaan doen. Ik kreeg verteld waar de F op de bassleutel zat en kreeg een bariton mee. Toen Hub Eijkenboom (toenmalig dirigent) een week later langs kwam om me de bassleutel te leren, kon ik hem al. Ook de toonlader op de bariton lukte al vrij aardig. Toen Hub dat hoorde pakte hij lachend in en zei dat ik vanaf de volgende repetitie op bariton mee moest doen. Ik kwam toen in de rij waar onder andere Anja (was ook geswitched) en dhr. Olischlager zaten. Het duurde niet lang of bij ons thuis ging de deurbel weer met het verzoek of ik in de knapkapel mee mocht doen (ik was nog geen 18 jaar toen). Vanaf toen ging het snel. Ik had me zelf de trombone geleerd en speelde bijna elk 2e weekend wel ergens. Heb veel uitgeholpen bij de Weltina kapel uit Welten en later gespeeld in de Borderland Band. Een ontzettend mooie tijd met veel mooie herinneringen. Ook hebben we met onze eigen knapkapel meegedaan aan een kapellentreffen in Nederweert. Wat hebben we een plezier gehad. Enige tijd erna heb ik de kapel nog mogen dirigeren, maar toen de animo er niet meer was zijn we waardig ten ruste gegaan tot…..   

Leo Olischlager en John Mullenders

Welke instrumenten speel je of heb je in het verleden gespeeld?   

Naast euphonium en trombone speel ik nu de bas-tuba, heb accordeon lessen gevolgd (maar dat ging me niet zo goed af) en heb nu piano lessen. Heb daarnaast een cursus dirigeren gehad en diverse arrangeer lessen, o.a. bij Jo Smeets.

 

Speel je naast Nijswiller nog in andere muziekverenigingen?

Ik speel in harmonie St. Cecilia 1836 Vaals (de Moeziek) en heb hier en daar wel uitgeholpen (zoals in Nulland, Kerkade, Borgharen of in Ubachsberg). Zou dat graag meer doen, maar er zitten helaas te weinig dagen in de week…. Ook proberen we met het kwintet ‘Amici di Musica’ wat meer te spelen.

 

Wat doe je zo al naast de harmonie? Studeer of werk je? Zijn er hobby’s naast muziek maken?

In mijn beroepsmatige leven ben ik ICT manager voor T-Systems Nederland b.v. en verantwoordelijk voor de interne ICT. T-Systems is een zus van T-Mobile zeg maar, alleen doen zij mobiele telefonie voor eindgebruikers en wij de IT voor grote klanten. Ik hoop voor de zomervakantie mijn pre-master of te ronden en na de zomervakantie te starten met een masteropleiding van minimaal 2 jaar.

Voor de jeugdcarnaval van Ubachsberg schrijf ik al een paar jaar de carnavalsschlager voor het liedjesconcours. Naast het voorzitterschap van Excelsior, het bij houden van de website en Facebook en het organiseren van het zomerconcert is er helaas weinig tijd voor wat anders, al probeer ik zo nu en dan een tour met de motor te maken of een lekker stuk te wandelen.

Welk optreden vind je het leukste? Waar kijk je ieder jaar naar uit?

Ik vind elk optreden wel leuk. Of het nu het afscheid van de zusters in Wahlwiller is, of het zomerconcert in Nijswiller. Maar het kerstconcert is voor mij toch wel het meest warme concert van allen. Hier zijn we echt een kloppend hart, met elkaar verbonden.

Heb je een bijzondere herinnering of leuke anekdote over de harmonie?  

Herinneringen…. Vele. Maar omdat het mijn herinneringen zijn zal het jullie niet zo veel zeggen. Joep Franssen die ik ‘Joep’ mocht noemen, Hub Deguelle die mij zingend de rusten hoorde tellen, Jan Deguelle die uitdagingen had bij de dikke trom, August Maasen die bij het voorspelen exact hetzelfde melodietje speelde als ik, iemand die elke repetitie zijn drinken omstootte, de processies in Aken en het optreden met de kapel naderhand, de concerten in Mamelis,…..

Speciaal was wel het nummer “Mit Alfons auf Reisen” dat Hub Eussen omdoopte naar “Mit Johnie auf Reisen”. Het maakte niet uit waar we speelden, overal werd hiervoor gevraagd. Complete zalen gek kregen we gek.

Ik heb nog wel een wens als het mag?

We leren helaas erg langzaam. In een wereld waarbij de economie regeert en iedereen mentaal afgemat thuiskomt en op de bank valt heeft het verenigingsleven het zwaar. Maar we zien de scholen verdwijnen uit de dorpskernen, en ook steeds meer verenigingen moeten helaas stoppen met hun activiteiten. Ik zou me wensen dat Excelsior door blijft gaan, dat wij sneller leren en niet wachten totdat het te laat is. Ik wens me dat veel nieuwe leden zich aanmelden, jong of oud, muzikaal of ondersteunend. En dat ik nog vele herinneringen samen mag maken met de gezellige club. Wie weet, krijgen we toch nog eens een concertreis geregeld…